Frisörstudenten är redan egenföretagare: “Du lär dig på APL”

Hantverksstudenten Kevin är redan egenföretagare. Nyckeln till framgången stavas “lärling”.
   – Du får utföra yrket med dina egna händer, inte bara läsa om det, säger han.

Kevin Palm är en årets studenter från Yrkesgymnasiet Göteborg. Han har gått hantverksprogrammet och hyr redan nu en egen frisörstol.

Han har tagit delprovet som krävs för att bli frisör och har fritt fram att fortsätta med sitt företag.

– Jag har hyrt stol på kväller och helger, men kan nu utöka verksamheten, säger han.

Till en början kommer han inte starta en egen salong, på grund kostnaderna det innebär.

Först behöver han bygga upp en tillräckligt stor kundkrets, vilket han är på god väg att göra tack vare skolans lärlingsupplägg.

– Praktiken har hjälpt mycket med att få känna på hur det är att driva eget. Vi har haft entreprenörskap där vi startat ett företag på låtsas, men jag gjorde det på riktigt.

Att lära sig ett hantverk

Det är ingen slump att linjen heter hantverksprogrammet. Att vara frisör, barberare eller hår- och makeupstylist är verkligen ett hantverk.

En kunskap som sitter i fingerspetsarna minst lika mycket som den gör i huvudet. Hur lär sig då personer ett hantverk på bäst sätt? Jo, genom att utföra det. Det betonar Kevin då han reflekterar över hur han kommit så pass långt i sin utveckling:

– De som inte har haft lärlingsutbildning har bara läst om det, inte fått göra det med händerna. De kan nästan ingenting praktiskt då de kommer ut i arbetslivet. Jag som haft regelbundna APL-perioder under åren har ansvarat över kunder och fått klippa i olika vinklar.

Han förklarar skillnaden:  

– Vi frisörer använder till exempel en färgkarta med olika nyanser. Det går att plugga på den i skolan, men när du kommer ut måste du kunna den utantill och veta hur färgerna kommer se ut på en person. Det lär du dig genom att träffa många olika kunder under lärlingsperioderna.  

Samtidigt är de teoretiska aspekterna av yrket också viktiga. Därför använder skolan en växelverkan av teori och praktik.

– På yrkeslektionerna får vi veta allt vi behöver inför lärlingsperioden. Läraren säger vad vi ska göra, vi skickar in det och sedan pratar vi om det på nästa lektion. Vi lär oss grunderna innan vi gör det på kunder i skolan, berättar Kevin.

Hur kan då blivande hantverkselever lyckas lika bra som Kevin? Han menar att det främst handlar om att våga:

– Tro på dig själv men var inte heller rädd för att fråga om hjälp, tipsar han.