Hotell- och turismprogrammets start välkomnas av branschen

Hösten 2019 startar Yrkesgymnasiet Hotell- och turismprogrammet i Umeå.
Redan nu står branschen med öppen famn för att välkomna alla nya elever till yrket. Tre Umeå-hotell; Scandic, Elite och Clarion har valt att samarbeta för att möta framtidens behov.
– Vi är väldigt glada att vi kan erbjuda våra kommande elever den här utbildningsmöjligheten och särskilt när vi ser att branschen längtat efter det, säger Stefan Karlsson, rektor, Yrkesgymnasiet.

I takt med att Umeå expanderar som mötes-, turism-, evenemangs- och handelsstad har efterfrågan på antalet hotellnätter stigit rejält, vilket också förstås går hand i hand med behovet av att utbilda och rekrytera personal inom besöksnäringen.

I Umeå finns det 1 731 hotellrum, fler än vad som finns i Uppsala eller Örebro. Under 2017 hade Umeå 675 000 kommersiella gästnätter på hotell, camping och vandrarhem. En ökning med fem procent jämfört med året innan. Den starka hotellinfrastrukturen möjliggör tillväxt för besöksnäringen och under 2021 kommer dessutom ett nytt

Clarion Hotell till centrala Umeå med 289 rum. Det stora utbudet av mötesanläggningar gör också Umeå attraktiv för nationella och internationella kongresser.

Sara Johansson, med drygt 10 år i branschen och Hotelldirektör på Elite Hotel Mimer sedan 2015, har på nära håll upplevt den expansiva utvecklingen. Hon applåderar HT-programmets start nästa höst.

– Besöksnäringen växer i Sverige och det stämmer även för Umeå. Just nu växer vi så fort att vi står inför en stor utmaning med kompetensförsörjning. Att vi får ytterligare en utbildning som riktar sig till vår bransch är mer än välkommet, säger hon.

Gunnar Bäckström, med 20 år som direktör på Clarion Hotel Uman är inne på samma tankegångar.

– Rumskapaciteten i Umeå har nästan fördubblats sedan 2014 vilket öppnat upp helt nya möjligheter att arrangera stora kongresser och därför har också efterfrågan ökat. Att vi nu får vara med och samverka och redan från början ha en dialog med Yrkesgymnasiet och forma vår kommande arbetskraft tillsammans är bara positivt, säger han.

Hotell- och turismprogrammets start hösten 2019 kommer erbjuda inriktning mot hotell- och konferens för att parera de utmaningar och behov som hotellbranschen i Umeå står inför.

– Det här ligger rätt i tiden, det är en superrolig bransch och självklart vill vi vara med och skapa arbetstillfällen, säger Josefin Mazzarolli, F&B-manager, Scandic Hotel i Umeå.