Hotell-Umeå sluter upp bakom Yrkesgymnasiets nya satsning

Hösten 2019 startar Yrkesgymnasiet Hotell- och turismprogrammet i Umeå.
Tre Umeå-hotell; Scandic, Elite och Clarion har valt att samarbeta för att möta framtidens behov.
Nu adderas ytterligare sju hotell till samarbetet; Best Western Hotel Botnia, P5, Stora Hotellet, Comfort Hotell Winn, Hotell Aveny, Västerbacken Hotell och First Hotell Dragonen.

-Responsen har varit fantastisk och jag tycker det här visar att vi tänkt rätt när vi skapar en utbildning genom att lyssna och samverka med branschen, säger Stefan Karlsson, rektor, Yrkesgymnasiet.

I takt med att Umeå expanderar som mötes-, turism-, evenemangs- och handelsstad har efterfrågan på antalet hotellnätter stigit rejält, vilket också förstås går hand i hand med behovet av att utbilda och rekrytera personal inom besöksnäringen.


För ett par veckor presenterade Yrkesgymnasiet sin senaste satsning när de hösten 2019 slår upp Hotell- och turismprogrammet. Och snacka om att hotell-Umeå hakat på tåget! Sedan tidigare var Scandic, Elite och Clarion klara som samarbetspartners.


Nu har ytterligare sju hotell i Umeå öppnat upp stora famnen för att välkomna nya elever till yrket.

Totalt har nu alltså Yrkesgymnasiet klart med samarbeten (vilket i klartext innebär praktikplatser) med hela tio hotell i Umeå, detta för att i symbios med branschen sedan kunna förse hotellen med ny och branschspecifikt utbildad arbetskraft.

Birgitta Wikström, hotelldirektör på Best Western Hotell Botnia, ser stora möjligheter med den nystartade HT-utbildningen.

-Det är välkommet att vi tillsammans får vara med och forma eleverna in i branschen redan från början. Det finns stor potential att utvecklas och med intresse, engagemang och vilja har man alla möjligheter att få uppleva hur spännande och framförallt hur roligt det är att jobba på hotell, säger hon.

FAKTA – Här är de tio aktörer som Yrkesgymnasiets Hotell- och turismprogram samarbetar med
Best Western Hotel Botnia
P5
Stora Hotellet
Comfort Hotell Winn
Hotell Aveny
Västerbacken Hotell
First Hotell Dragonen
Scandic
Elite
Clarion Hotel Uman