Läste till frisör – fick jobb två dagar efter studenten

Olivia Lindström läste till frisör på Yrkesgymnasiet. Två dagar efter studenten började hon jobba på riktigt på Studio Esplanaden i Umeå.
– Det bästa med att vara frisör är att få skapa något eget och att träffa så mycket människor, säger Olivia.

APL-konceptet på Hantverksprogrammet (som man läser då man ska bli frisör) på Yrkesgymnasiet garanterar mycket tid ute i arbetslivet. Ett stort plus då man ska bli frisör, enligt Olivia Lindström.

– Det är så, så bra att få vara på en bra salong eftersom det är så mycket man lär sig här. Min handledare Malin har gett mig så mycket frihet under ansvar och jag har fått prova allt själv. Går det tokigt så hjälper hon till, går det bra så peppar hon mig, säger Olivia.

Petra Nilsson går tredje året på Yrkesgymnasiet och gör sin APL på Studio Esplanaden. För henne var det inte självklart att plugga till frisör när hon skulle välja till gymnasiet – men hon valde frisör före natur och har aldrig ångrat sig.

– Jag trivs jättebra. Det roligaste är när man får göra ett hår på en kund som är lite skeptisk för att hon aldrig gått till en elev tidigare. När man sedan ser att hon är nöjd och vill komma tillbaka så vet man verkligen att man gjort rätt, säger Petra som trivs på utbildningen men konstaterar att det krävs en hel del engagemang.

Man måste jobba för det. Det krävs mycket övning för att bli en bra frisör, säger hon.

För Malin Bohlin, handledare och tillika ägare av Studio Esplanaden, är samarbetet med Yrkesgymnasiet lyckat.

– Det funkar jättebra och det har varit väldigt positivt från kunderna som tycker att eleverna är jätteduktiga. Jag tycker det är bra att eleverna får vara ute i salongsmiljö så mycket under utbildningen, då vet de hur det är i verkligheten och de kan bilda sin egen kundkrets för framtiden redan under sin praktiktid.