Maja vinner internationell tävling – är redan frisör i toppklass

Eleven Maja har hunnit bli en frisör av internationell klass trots att hon har mer än ett år kvar tills studenten. Hon vann nyligen en tävling i Serbien, har redan egna kunder och erbjudits anställning på salongen där hon praktiserar.

Lärlingseleverna på Yrkesgymnasiets har en examensgrad på 96,2 procent – vilket är Sverigeledande när det gäller gymnasiala yrkesutbildningar. Och 9 av 10 får jobb inom kort efter examen. Den här artikeln är en del i en artikelserie om skolornas framgångar och arbetet bakom.

Mellan den 20 och 21 april tävlade och vann Maja Jajic på Yrkesgymnasiet Linköping en frisörtävling i Belgrad, Serbien.

Tävlingen innehöll flera kategorier och elever från hela Europa tampades om priserna. Maja deltog i kategorin “Vardagsfrisyr”, som gick ut på att under 30 minuter skapa en så bra frisyr som möjligt.

Hon imponerade på juryn och vann priset “Mest originella frisyr”.

– Det var en häftig känsla att vinna, säger Maja.

Yrkesgymnasiet fanns under tävlingsdagarna representerade av mer än ett tiotal elever från skolans olika orter. Fem av dessa, däribland Maja, reste från skolan i Linköping.

I Linköping går Maja andra året på Hantverksprogrammet.

Hon har så länge hon kan minnas velat bli frisör. Som barn ordnade hon frisyrerna på alla sina dockor.

Men även om Maja varit intresserad i flera år, är det under de senaste två åren på Yrkesgymnasiet som hon tagit kunskaperna till nya nivåer.

– Det som är bra med just Yrkesgymnasiet är att du får med dig så mycket erfarenhet ut i arbetslivet. Du utvecklas enormt under APL, säger hon.

Att hon blivit en vass frisör är inte bara något hon själv känner, resultaten talar också sitt tydliga språk.

Förutom tävlingsvinsten har hon nämligen utmärkt sig på fler sätt.

Redan under slutet av första årskursen fick hon att ta emot helt egna kunder på salongen där hon gjorde sin APL (praktik).

På samma salong har hon dessutom erbjudits anställning trots att det är mer än ett år kvar tills studenten.

– Det är roligt att jag får följa min dröm, säger hon.