Niclas fick anställning direkt efter studenten

Niclas Olsson tog studenten från bygg-och anläggningsprogrammet på Yrkesgymnasiet i Malmö 2016. Dagen efter examen började livet som anställd snickare på Nimab Entreprenad AB.

APL:en på våra lärlingsutbildningar leder ofta till anställning under eller efter gymnasiet. En av de elever som gick direkt från skola till anställning är Niclas Olsson. Sedan han tog studenten 2016 jobbar han som snickare på Nimab.

– Jag hade min APL hos dem under hela gymnasietiden. Jag var nöjd med dem och de var nöjda med mig.

Hur tänkte du inför ditt gymnasieval?
– Jag hade först ingen aning om vad jag ville bli. Många sa att det är stor efterfrågan på snickare, så det kändes som ett säkert val. Det var också flera som påpekade att jag skulle passa som snickare.

Vad fick dig att välja Yrkesgymnasiet?
– Jag gick på ett Öppet hus. Det var första gången jag var på Yrkesgymnasiet men jag träffade flera som jag kände som också ville gå på skolan. Det var skolans storlek som avgjorde i slutänden. Att den är rätt så liten tyckte jag var väldigt skönt. Man får mycket hjälp av lärare och man blir inte bortglömd.

Hur var din tid på Yrkesgymnasiet?
– Jag tyckte om mina tre år på Yrkesgymnasiet. Det var skönt att blanda praktik och skola. Praktiken var ganska tuff men det var kul att vara ute. Man fick bra stöd från skolan under APL:en. Det var skönt att de kom med ut i början och introducerade en på arbetsplatsen.

Vad är det bästa med att vara färdig?
– Det kommer säkert låta lite fånigt, men pengar är alltid skönt.

Vad har du för råd till de som ska välja till gymnasiet?
– Att man ska undersöka hur programmet man är intresserad av är, så att det inte blir något annat än man trott när man väl börjar.