Rektorn Cecilia vill bygga en skola tillsammans med eleverna

I höstas slogs portarna upp för nystartade Yrkesgymnasiet Solna. Rektorn Cecilia Stenman har lagt sina trygga händer över skolan och har bilden klar framför sig.
– Jag har sagt att vår viktigaste uppgift här på skolan är att bygga relationer med våra elever, det är det vi ska göra. Vi ska finns där som en stabil och vuxen funktion i samhället för de här ungarna, säger hon.

Skolan, i den gamla postterminalen Tomteboda, blev sent omsider inflyttningsklar i höstas och i de väl tilltagna lokalerna samsas eleverna på Yrkesgymnasiet med ”gymnasiesystern” Thoren Business School och restaurang- och kockutbildningen på Astar.

För Cecilia Stenman är den en ynnest att får sparka igång en ny skola med sina elever, det har gett henne möjlighet att tillsammans med dem forma den nya skolan från grunden.

– Det är ju helt fantastiskt att få vara på en ny skola, dels är det underbara lokaler här och bara att få skapa detta tillsammans med eleverna och bygga vår skolkultur med eleverna och ha dem delaktiga i är jätteroligt, säger hon.

Skolans öppna lärmiljöer har skapats för att bygga såväl trygghet som närhet till eleverna. Att personalen och elever ur positivt hänseende har ögonen på sig och bryr sig om varandra är viktiga faktorer när Cecilia Stenman ska beskriva Yrkesgymnasiet Solna.

– Det är också väldigt viktigt för en elev att bli sedd verkligen, i den här skolan blir du sedd, du kan inte bara glida undan här utan vi kommer att fånga upp dig. Jag har väldigt engagerade pedagoger som brinner för de här eleverna och verkligen vill hjälpa dem här eleverna att klara sig och försöka hjälpa dom på bästa sätt att alla ska få en förutsättning att klara sig helt enkelt.