Rickard topp 4 bästa unga plåtslagarna i Sverige

Han briljerade i kvaltävlingen och stack ut hos juryn. Därefter väntade SM för Rickard Vred, elev på Yrkesgymnasiet Ale. Nu kan han stoltsera med att tillhöra topp 4 bästa bästa unga plåtslagarna i Sverige.
I januari hölls uttagningar till SM för unga plåtslagare på 17 gymnasieskolor runtom i Sverige, där totalt 101 plåtslagarelever deltog. När röken hade lagt sig stod det klart att Rickard Vred, elev på Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Plåtslageri på Yrkesgymnasiet Ale, var en av sex finalister att göra upp om titeln Sveriges bästa unga plåtslagare 2023.
Stort grattis, Rickard! Hur känns det att vara i final och tillhöra de sex bästa unga plåtslagarna i hela Sverige?

– Tack! Det känns bra och förvånande.

Hemligheten bakom Rickards framgångssaga till SM tror han stavas mycket APL (arbetsplatsförlagt lärande/praktik). Elever på Yrkesgymnasiet får nämligen vara på riktiga arbetsplatser mer än halva gymnasietiden, något som Rickard och många andra elever värdesätter. På sin APL-plats på plåtslageriet Pogab AB har Rickard fått öva och lära sig mycket, berättar han.

Vad har du för förväntningar inför SM?

– Jag ska göra mitt bästa och så hoppas jag att det går vägen, säger Rickard.

Hemlig finaluppgift väntade

I SM har eleverna sex timmar på sig att utföra finaluppgiften, som ännu är hemlig. Tävlingsuppgiften ändras nämligen varje år och avslöjas i sin helhet först på tävlingsdagen. Några små ledtrådar fick dock finalisterna på förhand: att uppgiften skulle utföras i färgbelagd stålplåt samt att de behöver kunskaper i taktäckning.

– I SM-finalen skruvas tävlingsuppgiften upp ytterligare ett snäpp. Som tillägg till den uppgift finalisterna bemästrade med bravur i uttagningstävlingarna ska de nu också hantera taktäckning, specifikt hinder på tak. Det blir ruggigt spännande att se vem som tar hem guldmedaljen, säger Magnus Karlqvist, tävlingsledare tillika yrkeslärare på Plåt & Ventbyråns branschskola.

Finalen​​​​​​​

9 mars var det dags för den stora finaldagen i Katrineholm. Rickard slutade på en delad fjärdeplats – en finfin bedrift. Att tillhöra topp 4 bland unga plåtslagare leder garanterat till jobb i en bransch i stort behov av kompetens och hantverksskicklighet.

Det här är Rickard

Namn: Rickard Vred
Ålder: 18 år
Studerar: Årskurs 3 på Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Plåtslageri på Yrkesgymnasiet Ale.
Bästa med Yrkesgymnasiet: Mycket praktik och go’ stämning.
Planer efter gymnasiet: Göra lumpen, därefter jobba.
Vad gör du om 10 år? Jobbar som plåtslagare.