Stephanie räddade liv på sin praktikplats

Gymnasieeleven Stephanie Admaussu drömmer om att jobba som ambulanssjuksköterska i framtiden. Under praktiken på Yrkesgymnasiet har hon fått testa den absolut viktigaste delen av yrket – att rädda liv. Genom hjärt- och lungräddning lyckades hon en dag på praktiken rädda livet på en kvinna.

Stephanie tänkte först välja Naturvetenskapsprogrammet. Men valet föll till slut på vård- och omsorgsprogrammet, eftersom hon vill utbilda sig till sjuksköterska. Genom praktiken får hon redan nu testa på sitt framtida yrke.
– Jag har praktik på Sahlgrenska sjukhuset där jag får ta hand om samtal, prata med patienter, skriva journal, ta blodtryck och ha hand om en egen station där jag ansvarig, berättar Stephanie.

På vård- och omsorgsprogrammet har hon bland annat fått lära sig hjärt- och lungräddning.
–  Mina lärare gick igenom det och vi fick gå igenom det i flera lektioner så man verkligen skulle lära sig hjärt- och lungräddning.

All träning gav onekligen resultat. När Stephanie hamnade i en krissituation som krävde hjärt- och lungräddning visste hon precis vad hon skulle göra.
– Jag skulle gå på lunch och sedan tillbaka till praktiken. Då kom en man springandes mot mig och frågade om hjälp. Hans fru kunde inte andas i bilen. Jag tog av mina hörlurar och sprang till bilen och kollade vad som hade hänt och upptäckte att hon verkligen inte kunde andas, berättar Stephanie om den dramatiska upplevelsen.

– Jag kände på hennes puls och försökte få ner henne på marken. Jag stod bredvid henne och tryckte mot bröstkorgen flera gånger. Efter några minuter kom ambulansen.

De visade sig att kvinnan hade fått en hjärtattack och att den hjärt- och lungräddning som Stephanie utförde hade räddat hennes liv.
– Det är tack vare skolan som jag har lärt mig det. Jag hade räddat livet på personen och kände mig stolt och ledsen samtidigt, då det var några väldigt stressade minuter i mitt liv.

Stephanie berättar att det viktigaste i sådana situationer är att behålla kontrollen.
– Mitt råd är att vara lugn och inte stressa även om det är svårt.

Vilka tips har du till de som ska välja gymnasium nu?
– Välj det som känns bäst för er, är det så att ni ångrar er så är det inte försent. Gå alltid efter hjärtat. Jag trodde inte jag skulle gilla vård- och omsorg men fastnade för programmet direkt och är stolt över mitt val.

Vill du också arbeta med att rädda liv? Läs mer om Vård- och omsorgsprogrammet.