Yrkesgymnasiets elever gör skillnad

Johnnie och Mattias från tv-programmet Sofias änglar ryckte ut till en behövande familj i Älvkarleby. Till sin hjälp hade de målerielever från Yrkesgymnasiet i Gävle.

Produktionen hade aldrig haft någon yrkesskola med förut, så det tyckte de var kul, säger Mats Jönsson, målerilärare på bygg- och anläggningsprogrammet på Yrkesgymnasiet.

Med sig hade han eleverna Waldemar Scheu, Mimmi Bentzer och Zabina Kock och de gjorde praktik på bygget hela veckan. Att jobba med ett tv-team hängandes över axeln var förstås speciellt.
– Det var nervöst i början, men efter ett tag blev vi vana med omtagningar och att vi skulle göra om saker för att de ville filma från andra vinklar och så, säger Waldemar Scheu.

Allt gick dock inte riktigt som de hade tänkt sig. I början av projektet höll en mindre katastrof på att inträffa, när det tidigare underlaget gjorde att tapeten släppte från väggen. Då fick eleverna snabbt riva ner och göra om.

Programmet går ut på att hjälpa familjer som hamnat i svåra situationer i livet. Det tyckte Waldemar Scheu kändes bra i själen och i hjärtat.
– De fick tänka på annat och vi hjälpte till när de inte hade orken.
Programledare är Sofia Wistam, som gör programmet tillsammans med hantverkarna Johnnie Krigström och Mattias Särnholm.

Eleverna från Yrkesgymnasiet har spacklat, grundmålat och målat. Det som förnyades i huset var stora delar av övervåningen, vissa delar av köket och baksidan.

– Dessutom var delar av taket dåligt, så vi passade på att fixade det också. Det känns nästan som att det plötsligt blev hela huset, säger Johnnie Krigström.

Hur löste ni allt tidsmässigt?

– Jättebra! Det finns ju hur många timmar som helst på ett dygn, så det var bara att köra. Vi var ett bra gäng, som mest 31 stycken från olika yrkesgrupper som snickare, målare, elektriker och takläggare.

Och eleverna från Yrkesgymnasiet – hur skötte de sig?

– Jag tycker att eleverna från Yrkesgymnasiet skötte sig utmärkt. Framtiden för dem ser ljus ut, säger Johnnie Krigström.