Yrkesgymnasiets utbildningar leder till jobb

Yrkesgymnasiet vill skapa jobb med sina utbildningar. Re-Create Måleri & Bygg AB i Gävle är ett av företagen som fått ta del av detta. I nästan fem år har företaget samarbetat med Yrkesgymnasiet och ”utfallet” av anställningsbara elever har varit stort. Peter Elvelind som driver Re-Create Måleri & Bygg AB hyllar samarbetet med skolan och ser många fördelar med att samverka, inte minst för att hitta de ”guldkorn” som finns hos eleverna.

– De elever som ser möjligheterna har sin egen framtid i sina egna händer. Är de beredda att ta ansvar har de en bra chans att få jobb, konstaterar han.

Hampus Edlund, Waldemar Scheu och Josef Hashemi har en bakgrund från Yrkesgymnasiet och har nu anställning på företaget. Till sommaren ska även Matilda Sätterlund få jobba.

– Jag måste också framhålla samarbetet med skolan som ofta tänker på elevernas bästa och för mig som liten företagare är det viktigt att få rätt typ av elever. Där har samarbetet mellan företaget och skolan fungerat bra. Det är lättare att försvinna på en större firma. Hos oss som är en lite mindre firma försvinner du inte bara i mängden, säger Elvelind.

Waldemar Scheu tog studenten i fjol från Yrkesgymnasiet och har nu arbetar lite drygt ett år hos Re-Create Måleri & Bygg AB. Även han ser fördelarna med att få kombinera skolarbetet med att praktisera i verkliga livet.

– I och med att vi gör praktik ett par gånger i veckan blir omställningen inte så stor när man väl börjar jobba. Det är stor skillnad att få chansen att arbeta ute på olika arbetsplatser jämfört med att stå på skolan, allting blir mer seriöst när du är ute hos en kund, säger han och får medhåll av de övriga.

– Chanserna att få jobb ökar ju betydligt när du får vara ute hos en arbetsgivare ett par gånger i veckan, säger Hampus Edlund, också han med bakgrund som elev på Yrkesgymnasiet.

Även Matilda Sätterlund, förstaårs-elev, ser stora möjligheter, inte minst då hon redan nu får byta sommarlovet mot sommarjobb hos Re-Create Måleri & Bygg AB.

– Det är suveränt att få arbeta i verkligheten, man får en större förståelse och en annan erfarenhet av yrket, säger hon.

Att göra saker noggrant och grundligt är en stor motivationsfaktor hos företagets ägare Peter Elvelind.

– Jag får ju också en chans att fostra en ny generations målare på det här sättet, jag vill gärna bidra till att lära de grunderna och att göra saker ordentligt och det ser jag som en stor fördel.